ZADZWOŃ

MAPA

Jak wyhodować kiełki?

Mamy teraz okres zimowy, któremu sprzyja większa zachorowalność. W takim okresie organizm potrzebuje więcej witamin oraz minerałów. Aby pozyskać witaminy nie musimy przyjmować tabletek, wystarczy odpowiednia dieta. Dużo wartości odżywczych dla organizmu dostarczają przeróżne kiełki nasion. Kiełki można spożywać na wiele sposobów np. kanapki, sałatki, koktajle itp. Nasiona na kiełki np. rzodkiewka – zawiera witaminę C, źródło potasu, magnezu, jodu. Słonecznik – źródło fosforu, wapnia. Burak – witamina A, C, B1. Rzeżucha – poprawia wygląd cery, włosów i paznokci. Na rynku dostępnych jest dużo więcej nasion.

A więc jak wyhodować kiełki?

Aby rozpocząć hodowlę potrzebujemy nasion specjalnie do tego przeznaczonych jak i również kiełkownicę. Kiełkownica to jest naczynie, które składa się z dwóch lub trzech tacek wyposażonych w syfon. Na tacach wysiewa się nasiona, które zalewa się wodą.

Hodowla kiełków nie jest skomplikowana ani czasochłonna. Nasiona do kiełkowania najpierw musimy namoczyć w letniej wodzie. Naczynie ustawiamy w półcieniu, w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Nasiona płuczemy 2 do 4 razy dziennie letnią wodą. Kiełki gotowe są do spożycia po 4 – 6 dniach, w zależności od gatunku. Najlepiej spożyć je od razu. Kiełki można również przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez ok. tygodnia.
Po każdej hodowli naczynie, w którym kiełkowaliśmy rośliny, należy dokładnie umyć, można je również przelać wrzątkiem, aby wyeliminować ewentualne grzyby, bakterie i pleśń.

W naszej ofercie posiadamy nasiona na kiełki oraz kiełkownice. Zacznij dbać o swoje zdrowie, może być to zrobione w smaczny sposób 😉 Zapraszamy do zakupów.